Zasada działania zmywarki

Smaki dzieciństwa

Temat: Maszyny
od czego zleży organizaja obsługi maszyny gastronomicznej ?

Coś z piecem. narysować i napisać zalety pieca konw-parowego

schemat zmywarki komorowej i co wpływa na jakość mycia

Schemat maszyny do rozdrabniania i wydajność rozdrabniania

do czego służy miesiarka i schemat miesiarki z układem planetarnym

budowa i zasada działanie formierki, i co to jest formowanie(czy cos)
Źródło: wnozczik.fora.pl/a/a,131.html



Temat: Egzamin
W notatkach od nie pamiętam kogo znalazałam takie pytania:

1. wymagania stawiane urządzeniom w przemyśle gastronomicznym.
2. obróbka wstępna warzyw
3. konwekcja naturalna i wymuszona w gastronomii.
4. cos o higienie w gastronomii
5. podzial urzadzen do rozdrabniania
6. współczynnik przewodzenia ciepla .
7. mikrofalowka
8. reologia,
9. wlasciwosci materialow stosowanych do produkcji maszyn
10. stefy higieniczne krajalnicy
11. podzial urzadzen gastronomicznych
12. opisz wymiane ciepla w taborecie grzewczym
13.wl mat gastronomicznych
14.wl reologiczne prod spoz,
15. krystalizacja wody w procesie zamarzania
16. zasady efektywnej pracy kotła warzelnego,
17. strefy higieniczne urzadzen gastronomicznych,
18. znaczenie obróbki wstępnej
19. cechy powierzchni
20. uniwersalne urzadzenie gastronomiczne
21. zasady izolacji urzadzen gastronomicznych
22. Co powinna zawierac instrukcja obslugi?
23. sposoby rozdrabniania
24. urzadzenia obrobki cieplnej
25. Metody fizyczne i mechaniczne obierania ziemniaków
26. Mieszanie w gastronomi
27. metody okresowe w maszynach myjących na czym polegają
28. urzadzenia stosowane w kuchni czystej+budowa,
29. teoretyczne podstawy dzialania mikrofalowki +budowa,
30. budowa i zasada dzialania urzadzen okresowych do mycia
31. budowa i zasada działania pieca konwekcyjno-parowego .
32. bodowa urządzenia do rozdrabnianai warzyw i cel rozdrabniania
33. powierzchnie urządzeń jakie powinny być
34. zastosowanie maszyn gastronomicznych czemu służą itp.
35. obróbka wstępna mięsa
36. budowa trzonu indukcyjnego
37 strefa higeniczna w gastronomi
38 jednostkowe procesy w kuchni brudnej
39 opis i dzialanie urazdzen z wykorzystaniem fal elektromagnetycznych
40. krajalnica
41.piec konwekcyjny teoretycznie
42.urzadzenia do zmywania
43. BHP wyposażenia kuchni brudnej
44. sposoby regulacji wymiany ciepla w urządzeniach gastronomicznych
45. emulsje, metody otrzymywania emulsji i podzial emulsji
46.podzial urzadzen do obrobki cieplnej,
47. urzadzenia w kuchni brudnej
48. wymagania techniczne stawiane urzadzeniom gastronomicznym
49. budowa i zastosowanie urzadzen tunelowych do mycia naczyn.

może się przydadzą
Źródło: technologiazywnosciuwm.fora.pl/a/a,616.html


Temat: Zdrowy dom
Planujemy remont

*Do malowania ścian dobrze jest używać ekologicznych farb. dopóki nie wywietrzeje zapach farby, w pomalowanym pomieszczeniu nie powinny przebywać dzieci, zwłaszcza ze skłonnością do alergii.

*Do lakierowania podłogi lepiej wybrać lakier wodny. Jest mniej trwały, ale zdrowszy. Jeśli w domu nie ma zwierząt (które, niestety, brudzą), warto rozważyć olejowanie lub woskowanie drewnianej podłogi. Dobrym rozwiązaniem może być położenie terakoty, choć przy małych dzieciach zimna i twarda podłoga może się nie sprawdzić.

*Każda farba, lakier czy inne środki muszą mieć atest i podany na etykiecie okres karencji.

*Podczas prac remontowych (cyklinowanie podłóg, malowanie, lakierowanie) dzieci nie powinny przebywać w domu.

Urządzamy wnętrza

*Lepiej unikać mebli z płyt wiórowych ze względu na formaldehyd, który szkodzi zdrowiu i często uczula.

*Zamiast dywanów, które zbierają kurz lepiej używać małych, tkanych dywaników, które łatwo jest wytrzepać i prać w pralce.

*Przy kupowaniu tapicerowanych mebli można kierować się prostą zasadą - jeśli kanapa lub fotel mają ostry chemiczny zapach, lepiej z nich zrezygnować.

*Materace, zwłaszcza do łóżek dzieci, powinny być wykonane z naturalnych materiałów i mieć odpowiednie atesty.

Sprzątamy, zmywamy, wietrzymy

*Jeżeli używanie mocnych chemicznych środków nie jest absolutnie niezbędne, lepiej ich unikać. Kurze można wycierać wilgotną ściereczką a nie antystatycznym aerozolem, podłogę można umyć ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego płynu do zmywania a nie zabijającego bakterie specyfiku. Meble drewniane można przecierać woskiem a nie nabłyszczaczem, a sprzątanie łazienki nie wymaga szpitalnej dezynfekcji.

*Do mycia podłóg, urządzeń sanitarnych, blatów, okien najlepiej używać środków jak najmniej pachnących. A jeśli z jakichś powodów musimy sięgnąć po preparat o ostrym zapachu, lepiej kupić go w postaci płynu lub pasty a nie aerozolu.

*Do zmywania naczyń lepiej używać płynów na bazie naturalnych środków, w umiarkowanej ilości i szczególnie starannie je spłukiwać.

*Odkurzanie domu zwykłym odkurzaczem jest mniej skuteczne niż używanie odkurzacza wyposażonego w system filtrów (np. wodnych, przeciwroztoczowych i innych).

*Dom powinien być często i porządnie wietrzony - ciągła wymiana powietrza poprawia klimat domu. Ważne jest też zainstalowanie kratek wentylacyjnych i wyciągów, zwłaszcza w kuchni i w łazience.

Ratujmy naszą planetę!

Ziemia tonie w śmieciach, a woda staje się towarem deficytowym już nie tylko w Afryce.

A tak niewiele trzeba, żeby pomóc światu przetrwać.

Nawyk segregowania śmieci, jak wszystkie nawyki, najłatwiej przyswoić sobie w dzieciństwie. Wystarczy zamiast jednego wiadra ustawić pojemniki na odpady plastikowe, metalowe i szklane oraz na resztki organiczne, które można kompostować w ogródku. Segregowanie śmieci bardzo szybko staje się automatycznym odruchem, ale żeby miało sens, trzeba poszukać w okolicy specjalnych pojemników, do których będziecie wyrzucać posegregowane w domu odpady albo wymóc na gminie, żeby zorganizowała ich zbiórkę.

Zainstalowanie kranów regulujących strumień wody, zamontowanie w toalecie rezerwuaru z dwoma rodzajami spłukiwania, nauczenie domowników, że mycie rąk nie wymaga lania wody przez kwadrans, to działania, które mogą uświadomić dzieciom, że oszczędzanie wody jest naprawdę ważną sprawą.
Źródło: forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=10064


Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Smaki dzieciństwa